Vrouw wordt geïnterviewd tijdens een sollicitatiegesprek

Leestijd: 4 min.

Je krijgt het fijne nieuws dat je op gesprek mag voor de job die jou op het lijf geschreven is. Een eerste moment van euforie steekt de kop op, dat vervolgens plaatsmaakt voor lichte paniek. Een eerste indruk maak je namelijk maar één keer. Waar begin ik? En met welke zaken moet ik rekening houden? Solliciteren is en blijft een fulltime job. Daarom helpen we je graag op weg met enkele concrete tips.

 

1. Vergeet je CV niet tijdens een sollicitatie

Neem een drievoudige kopie van je cv mee. Op die manier kun je zelf meevolgen tijdens het gesprek en anticipeer je op andere mensen van het bedrijf die het interview onverwachts bijwonen.

 

2. De kleren maken de man… én de vrouw!

Door te tonen dat je veel belang hecht aan jouw outfit, geef je een verzorgde en zelfverzekerde indruk. Je potentiële toekomstige werkgever krijgt bovendien meteen de boodschap dat je deze sollicitatie heel serieus neemt.

 

3. Een goede timing is essentieel

Wees op tijd, idealiter tien minuten te vroeg. Het is een goed idee de route op voorhand al eens te bekijken zodat je weet hoelang je erover doet. Zo hoef je daar alvast niet over te stressen

Vrouw wordt geïnterviewd tijdens een sollicitatiegesprek
Gratis download

CV Template

4. Een goede zelfkennis: niet enkel het begin van alle wijsheid

Een sollicitatiegesprek is en blijft jezelf verkopen. Zorg daarom dat je je goed bewust bent van je kwaliteiten en werkpunten. Zo kan je in functie van de vacature de juiste competenties in de verf zetten tijdens het gesprek.

 

5. Gebruik voorbeelden bij jouw solliciatie

Ken je sterktes en je werkpunten. Om die goed in kaart te brengen is het ideaal om te argumenteren en te verduidelijken aan de hand van situaties uit het verleden. Denk aan situaties uit een vorige functie of groepswerk tijdens je studies.

 

6. Een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer

Uit alles moet blijken dat het bedrijf en de vacature je enorm interesseren. Het komt dan ook vreemd over als je aan het einde van de rit geen enkele vraag hebt gesteld. De interviewer stelt vragen om te bepalen of jij de geschikte kandidaat bent. Op dezelfde manier bepaal jij aan de hand van eigen vragen of deze potentiële werkgever jou de mogelijkheden biedt waarnaar je op zoek bent. Hier kan je enkele voorbeelden terugvinden van vragen die je zelf kan stellen.

 

7. Blijf trouw aan jezelf

Dit is misschien wel één van de moeilijkste tips. Je wilt jezelf natuurlijk verkopen tijdens een sollicitatiegesprek, maar het doel van je sollicitatie blijft dat jij een job vindt die bij je past en dat het bedrijf de juiste medewerker vindt voor de job.

Vrouw wordt geïnterviewd tijdens een sollicitatiegesprek
Gratis Download

CV Template

Let op jouw non-verbale communicatie tijdens het solliciteren

Veel kandidaten zijn tijdens sollicitatiegesprekken vooral bezig met hoe ze het gesprek zullen leiden en wat ze zullen communiceren. Helaas wordt aan non-verbale communicatie niet altijd evenveel aandacht besteed. Het is wetenschappelijk bewezen dat meer dan de helft van jouw boodschap wordt overgedragen door jouw non-verbale communicatie. We geven je nog 5 extra tips mee om jouw sollicitatiegesprek op gebied van non-verbale communicatie goed te doorstaan.

 

1. Let op jouw eerste indruk!  

De eerste indruk lijkt simpel. Vergeet niet naast jouw verbale communicatie ook rekening te houden met jouw lichaamshouding. Zorg ervoor dat je mooi rechtop zit (alles nog steeds subtiel), de kruin van jouw hoofd lichtjes naar boven en jouw hand recht uitsteken met gesloten vingers. Aan de eerste indruk voel je meteen met welke soort persoon je in gesprek gaat.

 

2. Maak oogcontact tijdens jouw sollicitatiegesprek

Het is bewezen dat jouw blik een inkijk geeft in jouw betrokkenheid, interesse,…. Kijk je gesprekspartner minstens twee tot drie seconden aan, voor je wegkijkt. Een vluchtige blik straalt onzekerheid en angst uit. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die continu oogcontact maken als intelligenter worden beschouwd.

 

3. Zet jouw zelfvertrouwen in het daglicht

Zit tijdens jouw sollicitatiemoment rechtop en met de borst vooruit. Blijf in ieder geval niet het hele gesprek in dezelfde houding zitten. Verander van positie door kleine bewegingen, zo straal je rust en betrouwbaarheid uit.

Vrouw wordt geïnterviewd tijdens een sollicitatiegesprek
Gratis download

CV Template

4. Gebruik effectieve gebaren bij non-verbale communicatie

Laat jouw bewegingen matchen met de boodschap die je wil overbrengen. Knikken met het hoofd terwijl je spreekt is een goede manier om jouw woorden te ondersteunen. Het feit dat je bewegingen met je handen durft te maken tijdens een gesprek, kan aanduiden dat je je snel op jouw gemak voelt tijdens het gesprek. Pas jezelf aan, aan jouw gesprekpartners. Gebruiken zij veel bewegingen, dan kan jij het ook zeker doen. Laat afleidende gewoontes als nagelbijten, prutsen aan jouw horloge, in jouw haar zitten, krabben,.. achterwege. Jouw bewegingen moeten open en comfortabel zijn!

 

5. Kies de juiste plaats

Na de eerste kennismaking zal je meestal een plaats worden aangewezen waar je kunt gaan zitten. Als echter de keuze bij jouw ligt, kies dan een plaats van waaruit al de gesprekspartners jou goed kunnen aankijken. Indien je de mogelijkheid hebt om de stoel in een hoek van 45° te plaatsen, doe dit dan gerust. Dit zorgt ervoor dat je de gesprekspartner recht kan aankijken tijdens het gesprek, maar tegelijk kan je ook subtiel wegkijken bij stiltes of wanneer je nadenkt over een antwoord.

Deel via