Man studeert en combineert werk

Werken en studeren. Ontdek onze tips voor een geslaagde combinatie. Studeren stopt niet na je studententijd. Ook niet na je eerste stappen in je professionele carrière. Levenslang leren bereidt je namelijk voor op de arbeidsmarkt van de toekomst en het houdt ook je geest scherp.

Naast het bijwonen van seminaries en het volgen van avondschool, kiezen meer en meer volwassenen om een (extra) bachelor- of masterdiploma te behalen, naast het uitoefenen van hun job. Dat dit geen sinecure is, hoeven we je niet te vertellen. Maar we geven je graag enkele tips om deze combinatie tot een goed einde te brengen.

 

Tip 1:  Informeer je vooraf over alle mogelijkheden

Een opleiding combineren met je job en/of je gezin, daar begin je best niet onbezonnen aan. Vele universiteiten en hogescholen bieden speciale opleidingen aan voor werkstudenten en stippelen zelfs trajecten op maat uit.

Informeer dus zeker of je recht hebt op vrijstellingen of op een financiële tegemoetkoming. Allemaal zaken die de combi werken en studeren al een pak eenvoudiger kunnen maken.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer tips >

 

Tip 2: Betrek je familie en collega’s bij je studieplannen

Betrek je gezin en vrienden bij je beslissing. Studeren bovenop je job en/of gezin, vraagt veel inspanningen, ook van de mensen rondom je. Daarom is het belangrijk dat ze je keuze begrijpen en je daarin steunen.

Betrek ook je collega’s bij jouw studiedroom. Breng hen op de hoogte van je plannen en maak goede afspraken zodat jouw werk er niet onder lijdt.

 

Tip 3:  Draag zorg voor jezelf

Examenstress, een drukke agenda, vele taken op je to do-lijst, … Studeren en werken vergt veel energie. Het is daarom belangrijk dat je rustmomenten inlast en dat je een strakke planning hanteert.

Een deel van je tijd wordt al ingenomen door je job, je gezin en je sociaal leven. Het is dus belangrijk dat je je studiemomenten én je vrije tijd goed en op voorhand inplant.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer tips >

Vrouw met handen in het haar tijdens het studeren

Tip 4: Stel realistische doelen

Werken en studeren tegelijkertijd, dat is een marathon lopen. Hou voor ogen dat het belangrijk is om de eindmeet te bereiken, maar je hoeft daarom niet op ieder examen 10 op 10 te halen. Zet je perfectionisme opzij en doe gewoon je best om goede resultaten neer te zetten.

 

Aan de slag

Of je nu duidelijk weet welke richting je professioneel uit wil, of net zoekende bent en overweegt om opnieuw te gaan studeren, Bright Potentials is er voor je. We bieden een luisterend oor en reiken alle mogelijke tools aan om jouw carrière uit te tekenen, te sturen en vorm te geven. Eens je doel scherp voor ogen staat, werken we samen verder om het ook effectief te bereiken.

Contacteer ons voor vrijblijvend advies >

Deel via