Werknemers gemotiveerd en lachend aan het werk

1. Hogere productiviteit en dus meer winst

Medewerkers die zich niet goed voelen in de job, zullen doorgaans ook minder goed presteren. Zowel de kwaliteit als de kwantiteit van het afgeleverde werk daalt dan ook vaak. Gemotiveerde medewerkers daarentegen zullen net nog een extra tandje bijsteken, waardoor hun productiviteit stijgt. Ze doen het werk sneller en efficiënter, waardoor de uiteindelijke winst voor het bedrijf ook stijgt.

 

2. Meer loyaliteit, minder verloop

Een tevreden, gemotiveerde medewerker is loyaler ten opzichte van zijn werkgever en zal dan ook minder snel geneigd zijn om het bedrijf te verlaten. Als werkgever hou je de opgedane kennis en ervaring van de medewerker dus langer in huis én bespaar je een pak op wervingskosten.

Ga voor een efficient hr-beleid

 

3. The extra mile? Geen probleem!

We gaven het hierboven reeds mee: gemotiveerde medewerkers zijn productiever. Daarnaast zijn ze ook oprecht begaan met het bedrijf en beseffen ze maar al te goed wanneer een extra inspanning nodig is. Ze gaan dan ook graag ‘the extra mile’ voor hun werkgever, collega’s én klanten. Zo zijn ze eerder bereid om buiten de normale werkuren nog te werken als dat nodig is, doen ze vaker zaken die buiten hun takenpakket vallen én springen ze ook maar al te graag in de bres voor collega’s.

 

4. Ambassadeurs ten top

Mond-aan-mond reclame is nog steeds één van de beste manieren om een organisatie in de kijker te plaatsen. Gemotiveerde medewerkers zijn vaak trots op hun werkgever en fungeren dan ook als echte ambassadeurs. Zo zullen ze de diensten of producten van het bedrijf waarvoor ze werken dan ook maar al te graag aanbevelen binnen hun netwerk en maken ze vaker kennissen, vrienden of familie warm om voor de organisatie te komen werken, vanuit hun eigen enthousiasme.

Ga voor een efficient hr-beleid

 

5. Hogere klantentevredenheid

Happy employees create happy customers ofwel ‘tevreden medewerkers zorgen voor tevreden klanten’. Vooral in sectoren waar medewerkers frequent contact hebben met de klant is de motivatie van de medewerker zeer bepalend voor de beleving van de klant. Hoe beter die beleving, hoe groter de tevredenheid bij de klant. Je leest er alles over in ons artikel ‘Tevreden medewerkers = tevreden klanten’.

 

In het kort

Een gemotiveerde medewerker is goud waard en dat om verschillende redenen. Zo blijven ze langer in de organisatie, presteren ze vaak beter, laten ze de klantentevredenheid de hoogte in schieten en zijn ze op en top ambassadeur voor de organisatie.