Carine Smeets poseert voor een foto

Leestijd: 5 min.

Een carrièreswitch is niet vanzelfsprekend. Maar gezien de tijden waarin we nu leven lijkt het dagelijkse kost te worden voor mensen die zich nu op de arbeidsmarkt bevinden. Carine Smeets heeft zo een carrièreswitch bewust gemaakt. Carine ging van instroomconsulente Duaal Leren naar de verzekeringswereld bij Futuria, We nemen jullie mee in haar ervaring. - Door Laura Clarysse

 

Waarom heb je een carrièreswitch gemaakt?

Ik was al een tijdje aan het rondkijken en ik solliciteerde erop los. Ik hoopte telkens op een positieve reactie van de andere kant, maar dat was duidelijk niet de juiste aanpak. Mijn vriend, die coach is op vlak van sollicitatiegesprekken, gaf mij de raad om selectief te gaan solliciteren. Wat zag ik mij doen op lange termijn? Dat wist ik niet. Om tot dat antwoord te komen heb ik mezelf een aantal vragen gesteld. Welke ervaring heb ik opgebouwd? Wat wil ik écht gaan doen? Wat wil ik opgeven? Wat wil ik bereiken? Lees ook: een carrièreswitch, hoe begin ik daar aan?

Ga voor jouw ideale job >

 

De weg naar verzekeringen?

Voor mij was het na mijn analyse duidelijk dat ik klanten moet horen, resultaatsgericht ben en doelen moet kunnen bereiken. Mijn doel was nu duidelijk, maar dan moest ik de sector bepalen. Daar heb ik mijn interesse laten spreken. Ik had altijd al interesse in beleggingen en verzekeringen. Hoe meer ik googelde en boeken las, hoe meer ik telkens te weten wilde komen. Ik wilde diensten en oplossingen aanbieden op maat in plaats van een product te verkopen. Kortom mensen helpen.

 

Waarom Futuria?

Na intensief en selectief zoeken kwam ik de vacature tegen van Futuria en werd ik gecontacteerd door jullie (Bright Potentials). Ik had meteen het gevoel dat dit het wel kon zijn! Natuurlijk ga je niet over één nacht ijs en ben ik toch drie keer langsgeweest bij Futuria om alles duidelijk te bespreken.

Wat mij aansprak was het huiselijke en warme team waar ik in terecht zou komen. Ik wilde ook duidelijk weten wat van mij verwacht wordt, welke mogelijkheden er op termijn zijn, met welke klanten ik in contact zou staan en welke opleidingen eraan verbonden zijn. Ik kende de website dan ook als mijn broekzak en was enorm goed voorbereid. Uiteindelijk kreeg ik groen licht en kon ik aan de slag, wat een immense opluchting was.

Ga voor jouw ideale job >

 

Welke tips kan je meegeven aan mensen die graag een carrièreswitch zouden overwegen?

Evalueer jezelf. Stel jezelf in vraag. Wat heb ik gedaan? Wat zie ik mezelf doen? Welke ervaringen heb ik om tot dat zelfbeeld te komen? Waarin moet ik nog groeien? Zie ik mezelf daar echt werken? Het visuele aspect was zo belangrijk voor mij. Durf jezelf daar op voor te bereiden. Blijf ten alle tijden jezelf! Weet dat elke stap vooruit inspanning vraagt.

Maak ook analyse van wat je wil opofferen. Ik had heel wat examens, wat het enorm zwaar maakte. Ik ging gaan werken, legde tussendoor mijn examens af, kwam thuis en moest beginnen met studeren voor de volgende examens. Verschillende weekends heb ik mijn privé aan de kant geschoven. Lees ook: 7 manieren om je carrière te sturen.

 

Ondertussen al 1 jaar in dienst, hoe gaat het nu?

Ik ben zo blij dat ik de stap gezet heb. Het was het allemaal waard. Wat een krachtig team hebben we binnen Futuria. Ik wil mijn dankbaarheid uiten naar Gaetan om steeds in mij te geloven, ook mijn collega’s waarvan ik onlangs nog een mooie pluim kreeg voor alle positieve reacties. Het is een kans die ik met beide handen heb gegrepen. Mijn vriend heeft mij enorm goed ondersteund tijdens de examenperiode . We hebben ook privé zaken opgegeven zodat ik mij volledig kon concentreren op deze nieuwe uitdaging. Het was het méér dan waard!

Jullie ook nogmaals bedankt! Jullie steken er met kop en schouders bovenuit!

Ga voor jouw ideale job >

Deel via