Verschillende millennials zitten samen

Millennials vormen een grote groep op de arbeidsmarkt op dit moment. Maar hoe doe je dat, leidinggeven aan millennials? Wat zijn hun noden, waar knappen ze op af? Een minihandleiding voor deze demografische groep - licht veralgemenend natuurlijk - maar ongetwijfeld met een aantal nuttige inzichten om hen beter te leren kennen.

Wat zijn Millennials?

Met Millennials wordt over het algemeen de bevolkingsgroep aangeduid die geboren werd tussen 1980 en 2000. Met leeftijden van 20 tot 40 is het een diverse groep. Het is een generatie die nu een heel groot deel in de arbeidsmarkt inneemt. Net als elke generatie hebben de Millennials een aantal kenmerken. Die kunnen voor jou als werkgever best een uitdaging zijn.

Organiseer je onderneming met oog op de toekomst

 

Combinatie privé/werk is heel belangrijk

Millennials vinden hun job belangrijk, maar ze willen wel een goede balans tussen privé en werk. Dat kan betekenen dat ze liever een part time job kiezen, maar het kan ook gaan om een goede combinatie met gezin en vrije tijd, door bijvoorbeeld flexibele werkuren en thuiswerk als optie.

Wat kan je doen als werkgever? Geef hen ruimte. Millennials zijn zeer flexibele werknemers, maar ze verwachten die flexibiliteit ook van hun werkgever. Zoek dus naar manieren om werk en gezin/privé zo vlot mogelijk te combineren. Flexibele uren, thuiswerkdagen, geen strenge tijdsregistratie, part time mogelijkheden...

 

Millennials zijn ambitieus

het zoeken naar evenwicht tussen privé en werk betekent niet dat Millennials niet ambitieus zijn. Ze willen carrière maken, maar niet ten koste van alles. Ze zijn bereid hard te werken, en verwachten voortdurende feedback om te blijven groeien.

Wat kan je doen als werkgever? Geef hen voldoende feedback. Millennials geven zelf aan dat ze nood hebben aan (veel) feedback. Een halfjaarlijks gesprek is voor hen onvoldoende. Ze verwachten bijna dagelijks feedback om zo meteen te kunnen bijsturen. Voorzie dus liever regelmatig korte feedbackmomenten in plaats van de klassieke functioneringsgesprekken.

Organiseer je onderneming met oog op de toekomst

 

Opgegroeid met technologie

Het mag niet verbazen dat millennials ‘digital savvy’ zijn. Voor hen is het vanzelfsprekend om de technologie voor alles in te zetten. Van apps om hun tijd te tracken tot smartwatches: ze wenden technologie positief aan om efficiënter te werken. 

Wat kan je doen als werkgever? Zorg er liefst voor dat je bedrijf helemaal mee is met de laatste technologie. En heb je er vrede mee dat je werknemer vergroeid is met de smartphone.
 

Gericht op resultaat.

Millennials willen iets betekenen en hun impact zien. Vaak is de maatschappelijke relevantie daarbij van groot belang. Daarbij zijn ze trouwens veeleer taakgericht dan gericht op uurtjes kloppen.

Wat kan je doen als werkgever? Kijk liever niet naar de gepresteerde uren, maar wel naar het resultaat van hun werk. Dat vraagt een pak vertrouwen, en is inderdaad moeilijker te controleren dan ‘aanwezig op kantoor van 9 tot 5’. Maar durf je dit als bedrijf los te laten, dan mag je net rekenen op een hogere productiviteit van je Millennials, omdat ze gemotiveerder zijn.

Organiseer je onderneming met oog op de toekomst

 

In het kort

Natuurlijk zijn dit stuk voor stuk veralgemeningen. Er bestaat niet zoiets als ‘de Millennial’. Niet elke Millennial wil elke dag feedback, en een oudere werknemer kan net zo goed op zoek zijn naar een goede verdeling werk/privé. De sleutel blijft dus om elke werknemer te leren kennen en je aanpak daarop af te stemmen.

Millennials, grofweg de 20- tot 40-jarigen, zijn over het algemeen ambitieuze werknemers die veel belang hechten aan een goede balans tussen privé en werk. Als werkgever brengen de Millennials een aantal uitdagingen met zich mee. Door hen beter te leren kennen kan je beter op hun noden inspelen en krijg jij er straks een tevreden en loyale werknemer bij.