Vrouw en man wisselen telefoonnummers uit tijdens netwerk event

Leestijd: 4 min.

Heb jij soms stress om onbekenden aan te spreken op een event? Wel, misschien helpt het te weten dat je lang niet de enige bent met ‘netwerkangst’. De vraag is echter hoe je dit op een slimme manier kan aanpakken en hoe je deze conversaties gemakkelijk op gang kan brengen. Met volgende conversatiestarters lukt het vast om straks casual een praatje te slaan. 

Het onderhouden van professioneel waardevolle relaties ook wel netwerken genoemd is zeker en vast een aanrader, ongeacht de sector waarin jij werkzaam bent. Je bouwt er duurzame contacten mee op die je nu of later in je carrière nog van pas komen. Ga je naar een event, dan ben je daar zoals vele anderen misschien wel in je eentje. Dat maakt het niet altijd makkelijk om zomaar een gesprek te beginnen. Deze 5 mogelijke conversatiestarters bieden inspiratie.

 

1. De eerlijke aanpak

Eerlijk duurt het langst, ook bij het netwerken. Spreek gewoon iemand lukraak aan en val met de deur in huis: ‘Ik heb altijd vreselijke stress voor dat netwerken achteraf. Jij ook?’ Grote kans dat je meteen opluchting ziet bij je gesprekspartner en je vertrokken bent voor een interessante babbel. Andere mogelijkheden: ‘Ik ken hier echt absoluut niemand. Jij kennissen hier?’ of ‘Zomaar een gesprek starten met onbekenden is toch stevig buiten mijn comfort zone. Voor jou ook?’

Laat je persoonlijk begeleiden, neem contact op >

 

2. De evidente vraag

Waarom geen conversatie starten over het event zelf of de reis ernaartoe? Van de inhoud en sprekers tot de locatie zelf: genoeg gespreksstof die zo voor het rapen ligt. Enkele mogelijkheden:

  • Ik was net te laat voor de eerste spreker. Was het interessant? 
  • Leuke locatie hier. Was jij hier al geweest? 
  • Blij dat ik hier nog net op tijd geraakt ben. Stond jij ook in de file?

Aangezien iedereen hier is voor het event, is dit het gespreksonderwerp bij uitstek waarmee je niet snel zal stilvallen.

 

 

3. De bourgondische stijl

Zeker in België is de catering erg belangrijk. Een prima onderwerp om een gesprek te starten dus. Ga naar de bar of de plek waar de hapjes staan en begin gewoon over al dat lekkers. ‘Mmm, die sushi is overheerlijk, al geprobeerd?’ Of ‘Dat ziet er een lekker drankje uit. Jij ook eentje proeven?’ Zo start je ongedwongen aan een gesprek en kan je makkelijk overschakelen op meer carrièregerichte vragen.

Laat je persoonlijk begeleiden, neem contact op >

 

4. De naamkaartjestruc

Op de meeste evenementen krijgt iedereen een naamkaartje opgespeld. Dat is erg dankbare informatie om je gesprek te starten. Van ‘Aha, dag naamgenoot!’ tot ‘Ik zie dat je ook beleggingsadviseur bent?’: gewoon het naamkaartje aflezen en je gesprek kan beginnen.

 

5. De lotgenootinsteek

Zie je iemand weggedoken in een hoekje staan? Grote kans dat dat ook iemand is die niet weet hoe een conversatie te starten. Stap af op je lotgenoot en ga als duo op stap. ‘Ook geen fan van netwerken zie ik? Zullen we anders even bij die groep aansluiten?’ Een aanpak die vast in dank wordt aanvaard.

Heb je echt niet de guts om zelf mensen aan te spreken? Dan is je laatste reddingsboei om aangesproken te worden. Neem een open lichaamshouding aan en glimlach. Wandel wat rond, zorg dat je naamkaartje goed zichtbaar is en toon interesse. Met wat geluk spreekt er al snel iemand je aan, of het nu over de catering gaat of je functie.

 

Bonus: geef de ander een complimentje

Zie je iemand met een mooie das, een leuke blouse of sprankelende juwelen? Stap op hen af en geef een welgemeend compliment. Iedereen wordt gelukkig van een complimentje, dit is dus een toffe en positieve manier om jouw gesprek te starten. Mensen zullen je tevens waarnemen als een aangename en opmerkzame persoon.

 

Lees ook:

Deel via