Employer branding: sterke band tussen werknemers

Na CRM wint ook ERM eindelijk aan belang. Dat is een goede zaak, want de employee experience verdient aandacht. Medewerkers gaan steeds vaker op zoek naar werkvormen die het beste in hen naar boven halen, naar een menselijke en motiverende interne werking. Het wordt daarom tijd om een shift maken in de manier waarop we hen aantrekken en begeleiden in hun ontwikkeling en groei. Met deze reeks willen Brighthouse en Officient jullie daarin ondersteunen.

Tegenwoordig moeten niet enkel sollicitanten zich nog bewijzen. Ook bedrijven moeten steeds hun beste beentje voorzetten. Naast salaris zijn ook cultuur en zingeving belangrijk. Employer branding zet in op een sterk werkgeversmerk en is dan ook essentieel om talent aan te trekken en te behouden. Maar hoe begin je daar nu aan? Wij leggen het je uit.

 

Stap 1: Bepaal je Employer Branding Strategie

Het is belangrijk om goed na te denken over de Employer Branding Strategie van je bedrijf. Een strategie geeft namelijk een houvast aan werknemers om te werken naar een doel waar ze kunnen achterstaan. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Waarom bestaat je organisatie: Wat is je missie voor de toekomst? Welke waarden stel je voorop?
  • Waarom kiezen voor je organisatie: Wat bied je sollicitanten qua loon en werkomstandigheden? Welke bedrijfscultuur heerst er?

Probeer daarnaast ook te bepalen wat je met die strategie wilt bereiken. Door je employer brand goed te positioneren kan je immers meer sollicitanten bereiken, sollicitaties genereren of naamsbekendheid creëren op de markt.

 

Stap 2: Vergeet je eigen medewerkers niet

Een veel gemaakte fout is je eigen medewerkers niet betrekken bij je employer branding proces. Zij hebben namelijk al gekozen voor je organisatie. Vraag hen daarom ook waarom ze voor jou gekozen hebben. Gebruik deze waardevolle input in je strategie.

 

Stap 3: Bepaal je doelgroep

Na het uitwerken van je strategie, leg je de focus op je doelgroep. Bepaal hoe je ideale kandidaat eruitziet om een slechte match te voorkomen. Je wil toch niet dat je nieuwe werknemer na een aantal maanden zegt : ‘Sorry, dit werkt niet voor mij’ of dat jij als werkgever moet besluiten dat de kandidaat niet past in je organisatie. Denk aan volgende zaken om je doelgroep te bepalen:

  • Leeftijd, locatie, ervaring, loonsverwachtingen
  • Karaktereigenschappen
  • Opleidingsniveau
  • Welke functie zal de kandidaat uitvoeren?

 

Stap 4: Communiceer je Employer Brand

Heb je alles uitgewerkt? Goed zo! Nu moet je de boodschap van je employer brand nog onder de aandacht brengen bij je doelgroep. Begin bij je website, zorg dat je een carrièrepagina hebt waar je kort de bedrijfscultuur schetst, zo kunnen kandidaten al meteen kennismaken met hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. 

Wees hier eerlijk in: zet geen zaken online die je bedrijf zogezegd aantrekkelijker maken, maar in werkelijkheid niet van toepassing zijn. Wanneer er een groot verschil is tussen externe beleving en werkelijke beleving zal er een mismatch zijn met de kandidaat. Dat kan ervoor zorgen dat hij/zij teleurgesteld is in/door de geschepte verwachtingen en eventueel de organisatie vroegtijdig zal verlaten.

Zet je sociale media in om vacatures te delen en te promoten maar ook om teamactiviteiten te delen. Op deze manier zet je niet enkel je huidige werknemers in de kijker maar toon je ook je bedrijfscultuur aan de buitenwereld. Dat kan in de toekomst misschien wel helpen om kandidaten te overtuigen.

 

Stap 5: Meet je Employer Branding succes

Zorg dat alles wat je doet meetbaar is. Zo weet je precies welke kanalen werken en welke niet zodat je geen tijd en energie verliest in zaken die niet werken. Voorbeelden van KPI’s waar je rekening mee kan houden:

  • Aantal sollicitaties ontvangen
  • Aantal bezoekers
  • Hoelang blijft iemand op je website
  • Interacties op sociale media (likes, opmerkingen, shares)

 

Alle artikels uit deze reeks: