Man stelt zichzelf kritische vragen over nieuwe job

Na een periode van solliciteren, heb je eindelijk een nieuwe job in het vizier. Je bent op gesprek geweest, er is een klik en je mag beginnen. Fijn! Maar vooraleer je je handtekening onder je contract zet, is het goed om even bij jezelf na te gaan of deze job wel echt bij je past. Bright Potentials legt je 4 kritische vragen voor die je helpen de juiste beslissing te nemen.

 

1. Zie ik mezelf samenwerken met de collega’s?

Tijdens een sollicitatiegesprek kom je vaak eerst in contact met een HR-medewerker of met een recruiter. Hoe goed je het ook kan vinden met hen, samenwerken doe je met de collega’s op jouw dienst. Daarom is het steeds belangrijk dat je je leidinggevende en naaste collega’s ontmoet, vooraleer jouw contract te tekenen. Je kan eventueel ook vragen om een (halve) dag op de dienst mee te draaien alvorens definitief te beslissen.
 

2. Kan ik mijn potentieel benutten in deze job?

Een van de voorwaarden om je gelukkig te voelen in je job, is voldoende uitdaging. Je moet steeds het gevoel hebben dat je je talent ten volle kan benutten, anders geraak je binnen de kortste keren uitgekeken op je werk. Bij Bright Potentials is je potentieel benutten trouwens één van onze stokpaardjes. Wij gaan steeds met jou op zoek naar die ideale job waarbij je je volledig kan ontplooien en je talenten goed worden ingezet. Weet je zelf niet zo goed welke job bij jou past? Neem contact op met één van onze coaches en geef je carrière duidelijk vorm.

Ga voor jouw ideale job >

 

3. Sluiten de visie en de waarden van het bedrijf aan bij wie je bent?

Uiteraard ben je al enigszins op de hoogte van de visie, missie en de waarden van het bedrijf, anders zou je er ongetwijfeld niet gesolliciteerd hebben. Toch is het nuttig om er even dieper bij stil te staan, want alles staat of valt met de passende bedrijfscultuur. Stel jezelf volgende vragen: waarom bestaat het bedrijf? Welk probleem probeert het op te lossen? Wat zijn de waarden die ze nastreven? Als jouw waarden en overtuigingen niet stroken met die van je toekomstige werkgever, dan zullen je prestaties en ook je werkgeluk daaronder lijden. Je goed informeren is dus de boodschap!

 

4. Wat met de afstand woon-werk?

Woon-werkverkeer is een grotere factor in je carrière dan je denkt. Velen onderschatten dit, tot de lange auto- of treinritten hun tol beginnen eisen. Vooraleer je ingaat op een job die op een redelijke afstand van je woning ligt, moet je goed overwegen of dit aansluit bij jouw levensstijl, gezinssituatie, hobby’s,… Ga ook na hoe het bedrijf staat tegenover thuiswerken. Door de corona-epidemie gingen vele bedrijven verplicht over tot thuiswerk, maar ga zeker na wat de regels zijn rond thuiswerk of hybride werken na corona.

Door jezelf deze vier vragen te stellen voordat je een jobaanbod aanvaardt, weet je zeker dat je de juiste beslissing neemt - voor jezelf en voor je carrière.

Ga voor jouw ideale job >

Deel via