Interview met Hellen Van Praet van BNP Paribas Fortis Waasmunster

Omdat we bij Bright Potentials echt mikken op langetermijnrelaties vinden we een structurele opvolging heel belangrijk. Zo ging ik begin november langs bij een van onze vaste partners, BNP Paribas Fortis in Waasmunster, waar Hellen Van Praet begin mei 2021 haar nieuwe uitdaging als Specialist Woonkredieten vond. Ik ging hierover even met haar in gesprek en stelde haar enkele vragen.


Hoe heb je jouw zoektocht naar een nieuwe job ervaren?

Sowieso de heel warme aanpak: je toonde van bij het begin heel veel betrokkenheid en ondersteunde me van dichtbij in het hele sollicitatieproces. Ik vond het heel fijn om steeds een vaste vertrouwenspersoon te hebben waarbij ik altijd terecht kon, ongeacht welke vragen of struggles ik had. Zo voelde ik me minder alleen’ in de zoektocht, want het is nu eenmaal niet evident om van job en werkgever te veranderen.

Soms had ik echt het gevoel op een rollercoaster van emoties te zitten, omdat het makkelijker is om in je comfortzone te blijven. Daarnaast heeft iedereen in jouw omgeving zoveel verschillende meningen dat het moeilijk is om je eigen mening daar nog uit te halen. Dankzij jou, Sarah, kreeg ik dat extra duwtje dat ik echt nodig had en lukte het me om mijn eigen gevoel en mening te volgen.

Ga ook voor een job bij de bank >

 

Wat is voor jou belangrijk wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging?

Dat mijn uitdaging ook écht een uitdaging is waar ik voldoening uit haal. Geen repetitieve job die weinig uitdaging biedt, want met mijn gezonde ambitie zit ik niet graag in mijn comfortzone. Mijn kennis verruimen is voor mij een van de belangrijkste aspecten.

Daarnaast hecht ik bijzonder veel belang aan werken in een omgeving waar er ook appreciatie getoond wordt. Ik heb me hier dan ook op al die vlakken verbeterd. Toen ik solliciteerde merkte ik dat heel veel vacatures en organisaties mooier worden voorgesteld dan ze werkelijk zijn.

 

Komt de job volledig overeen met wat je ervan verwacht had?

Absoluut. Om even verder te gaan op wat ik daarnet aanhaalde, merkte ik dat veel functies bij andere organisaties mooier werden voorgesteld dan de realiteit. Dat is hier bij BNP absoluut niet het geval. Enkel de manier van werken is wat aanpassen: mijn vorige werkgever was net iets digitaler gericht en soms merk ik wel dat ik nog vergelijk.

Anderzijds kan ik me hier meer ontwikkelen - zowel op persoonlijk vlak als qua technische kennis - omdat ik hier meer zicht heb op ‘the bigger picture’. Ik heb veel verantwoordelijkheid, maar dat geeft voldoening.

De bedrijfscultuur is ook volledig zoals ik me had voorgesteld: de sfeer en de collega’s zijn super: heel warm, open en toegankelijk. Ondanks het feit dat we een grote groep zijn met best veel verschillende persoonlijkheden, klikt het erg goed. Alles is hier bespreekbaar en je krijgt van iedereen oprecht waardering voor wat je doet. Ik voel mij heel goed en betrokken. Als je hier doet wat er van jou verwacht wordt, krijg je daar echt veel voor terug.

Ga ook voor een job bij de bank >

 

Welke voordelen heeft jouw job?

Er zijn er heel wat, de dromen van mensen mogen realiseren vind ik fantastisch. We hebben soms heel uitdagende projecten en we gaan echt tot het uiterste om mensen te helpen.

Daarbij werken we met veel partijen samen en dat maakt het extra boeiend. De klant, boekhouder, notarissen, de kredietbeslisser: je maakt zo’n grote opdracht waarbij je rekening houdt met zoveel verschillende factoren ... Als dat dan slaagt geeft dat een fantastisch gevoel.

Daarnaast vind ik de flexibiliteit en vrijheid die ik hier krijg een verademing. Een relatie van geven en nemen is hier echt wel aan de orde en vertrouwen is een van onze kernwaarden.

 

Wat wil je bereiken in je carrière?

Dat vind ik moeilijk om te zeggen, omdat ik enorm blij ben met waar ik momenteel sta. Als ik op heel lange termijn denk, dan hoop ik dat ik later zelf meer kan coachen en begeleiden, dus meer het people management gedeelte. Hier bij BNP krijg ik alleszins al de ruimte om het groepsgevoel nog meer te versterken.

Zo heb ik samen met mijn collega Silke de teambuilding georganiseerd (enkele dagen Amsterdam), heb ik het initiatief genomen om Secret Santa te doen, etc. Dat zijn zaken waar ik extra voldoening uit haal, naast de grote voldoening uit mijn functie.


Welke tips heb je voor iemand die in de bank aan de slag wil gaan?

Je moet vooral voor ogen hebben dat een bank een veranderende wereld is: een brede visie hebben en niet in hokjes denken, want je moet nu eenmaal kunnen omgaan met aanpassingen. De job van nu gaat niet hetzelfde zijn als binnen vijf jaar. Een optimistisch persoon met de juiste, open visie kan hier heel veel bereiken en realiseren.

Dingen die je minder leuk vindt kan je altijd ombuigen naar dingen die je wel leuk vindt. Veel heeft te maken met je eigen mindset. Probeer minpunten - en die zijn er overal - te zien als opportuniteiten, want dat zijn het wel degelijk. Stel jezelf daarnaast steeds open voor nieuwe dingen. Ik probeer zelf ook geregeld e-learnings te volgen zodat ik ook up-to-date blijf.

Ga ook voor een job bij de bank >

 

Lees ook:

Deel via