Vrouw schrijft aan haar motivatiebrief op de computer

Leestijd: 3 min.

Waar veel mensen al zwoegen en zuchten bij het opstellen van hun CV, wordt die zucht meestal nog dieper wanneer ze vervolgens aan de motivatiebrief beginnen. Toegegeven, een sterke motivatiebrief schrijven is geen sinecure. Al helemaal niet als jij eigenlijk liever spreekt dan schrijft of liever daden dan woorden gebruikt. Toch kan een motivatiebrief jouw sollicitatie maken of kraken.

 

Hoe bouw je een goede motivatiebrief op?

Hieronder overlopen we de gangbare structuur van een motivatiebrief die je als basis kan gebruiken voor jouw motivatiebrief.

 

In de hoofding

Vermeld eerst je eigen contactgegevens en dan de contactgegevens van de werkgever. Vermeld daarbij de contactpersoon die ook in de vacature staat of de HR-manager.

 

Het onderwerp van jouw motivatiebrief

Omschrijf hier kort voor welke vacature je solliciteert. In een formele context kan je hier ‘Betreft:’ gebruiken. Mag het wat informeler, dan kan je bijvoorbeeld ‘Onderwerp:’ gebruiken of gewoon de omschrijving van de vacature, zoals ‘Sollicitatie projectmanager’.

 

Welke aanspreking gebruik je?

In de aanspreking is ‘Geachte’ nog altijd gebruikelijk. Of het echt zo formeel moet, is afhankelijk van de sector en de functie. Belangrijk hierbij is dat je een persoonlijke aanspreking gebruikt indien mogelijk, met de correcte naam erbij dus. Door enkel ‘Geachte’ of ‘Beste’ te gebruiken, wordt je brief erg onpersoonlijk.

 

Download onze motivatiebrief template

Motivatiebrief template
Gratis download

De motivatiebrief zelf

Na deze droge info begint de eigenlijke brief. Zorg dat die helder gestructureerd is met een begin, midden en eind. Deel je brief op in alinea’s en hou het kort. Een motivatiebrief is ideaal gezien niet langer dan 1 A4, maar liefst korter. Denk zeker ook goed na over je openingszin. Die moet meteen de aandacht trekken. Probeer een sleutelwoord uit de vacature erin te gebruiken en aarzel niet om origineel uit de hoek te komen. Dit is jouw kans om ervoor te zorgen dat je lezer nieuwsgierig wordt en geïnteresseerd verder leest!

 

Alinea per alinea

In de volgende alinea’s is het de bedoeling dat je duidelijk maakt waarom jij de persoon bent voor de job. Omschrijf je kennis en ervaring en verwijs subtiel naar de oorspronkelijke vacature. Verwerk liefst ook heel concrete voorbeelden die aantonen dat jij echt wel die persoon bent die ze zoeken. Een volgende alinea kan dan eerder focussen op jouw persoonlijkheid en vaardigheden, zodat je de lezer alleen maar verder over de streep trekt.

 

Vergeet je samenvatting niet

In de laatste alinea vat je heel kort je brief samen en geef je aan dat je graag op gesprek komt. Gebruik hier gerust de vraagvorm om je lezer direct aan te spreken. Bijvoorbeeld: ‘Mag ik eens langskomen om dit verder toe te lichten?’ Sluit af met vriendelijke groeten en je naam, of ‘Hoogachtend’ als de context zeer formeel is.

 

Download onze motivatiebrief template

Motivatiebrief template
Gratis download

Klaar om je motivatiebrief te versturen

Voor je op de send-knop klikt, lees je je brief natuurlijk nog eens grondig na. Het is een goed idee om de brief ook door iemand anders te laten nalezen op spel- en tikfouten. Onze hersenen negeren immers makkelijk de fouten die we zelf maken. Zorg voor een luchtige bladspiegel: laat bijvoorbeeld wat witruimte tussen de alinea’s en maak geen te lange zinnen. Verdeel je tekst over het blad zoals je dat zou doen in een ouderwetse brief. Het is niet meer dan logisch dat de lay-out van je brief aansluit bij de lay-out van je cv, zodat het een mooi geheel vormt.

Helemaal klaar? Versturen maar!

 

Alternatieven?

Is het schrijven van zo’n brief toch écht niets voor jou? Dan kan je misschien op zoek gaan naar een creatieve oplossing. Zo kan een portfolio soelaas bieden bij functies als grafisch vormgever of product designer. Ook een motivatiefilmpje is iets wat steeds vaker gebruikt wordt, zo geef je meteen blijk van jouw digitale skills.

 

Download onze motivatiebrief template

Motivatiebrief template
Download gratis
Deel via