Man verdrietig op het werk

Leestijd: 4 min.

Werk maakt een belangrijk onderdeel uit van ons leven en daarom mag je de impact van ontslag niet verwaarlozen. HR-experts vergelijken het verlies van een job dikwijls met verlies van een dierbare, waardoor je ook bij ontslag door een rouwproces heen moet. Bright Potentials wil je inzicht geven in dit proces, maar is er ook om je terug klaar te stomen voor een nieuwe uitdaging. 

 

Vier fases waar je door moet

Wie zijn ontslag krijgt - om welke redenen dan ook -  moet dit eerst verwerken, dat is een feit. Algemeen gaat iedereen eerst door 4 fases alvorens opnieuw volop open te staan voor een nieuwe job. Het is dan ook van cruciaal belang dat je voldoende tijd neemt om je ontslag te laten bezinken en een plaats te geven.

De eerste fase waar je doorgaat, is sowieso ontkenning. Of je het nu deels verwacht had of niet, een ontslag zorgt altijd voor een schokgolf. Je dagelijkse routine wordt doorbroken en je moet even de tijd nemen om te beseffen wat je is overkomen.

Nadat de boodschap is binnen gesijpeld, steken boosheid en angst de kop op. Je voelt je onbegrepen en bent kwaad op je werkgever, je collega’s, de corona-pandemie et cetera. Misschien ook wel op jezelf omdat je het anders kon aangepakt hebben. Deze boosheid ruimt snel daarna plaats voor angst dat je niet meteen een andere job zal vinden.

Na deze 2 fases zul je je even down voelen, dat is volstrekt normaal. Je twijfelt misschien aan jezelf en van thuis te zitten zonder job word je ook niet meteen vrolijk. Omring je tijdens deze fase met mensen die je zelfvertrouwen een boost geven en onderneem dingen die je vrolijk maken.

Na een tijdje gaan deze negatieve gevoelens liggen en krijg je terug zin om er volle bak in te vliegen.

Vrouw en man gelukkig op het werk

De juiste weg naar je droomjob

Hoe lang iedere fase duurt, hangt af van persoon tot persoon. Sommigen hebben slechts enkele dagen nodig om er terug te staan, bij anderen duurt het weken tot maanden. Luister vooral naar jezelf en neem de tijd die nodig is om jezelf weer op te peppen.


Stoom je klaar voor de arbeidsmarkt

Voel je je terug klaar voor de arbeidsmarkt, dan zijn wij er bij Bright Potentials om samen met jou op zoek te gaan naar die job die echt bij jou past. Wij luisteren eerst en vooral naar jouw verhaal en geven je de touwtjes in handen om jouw carrière een nieuwe wending te geven.  Dat doen we door jou een persoonlijke Talent Coach toe te wijzen die je begeleidt en helpt om uit te vissen wat je echt wil op professioneel vlak. Bright Potentials biedt hieromtrent opleidingen en coaching aan en uiteraard een groot aanbod aan vacatures.

Kriebelt het om terug aan de slag te gaan?
Neem contact op met één van onze professionals om samen de volgende stap te zetten.

Deel via