Vrouw kijkt onzeker voor haar sollicitatie zonder ervaring

Je hebt net je fel gegeerde diploma behaald na enkele jaren zwoegen en staat te popelen om de arbeidsmarkt te veroveren. Maar dan stoot je op tal van toffe jobaanbiedingen waar tonnen ervaring vereist is. Laat je hierdoor zeker niet ontmoedigen en gooi al je troeven in de strijd. Een aanstekelijke drive werkt in de meeste gevallen beter dan enkele jaren extra ervaring op je cv. We geven je alvast een extra duwtje in de rug met onze handige tips.

 

#1 Zet je beste beentje voor in je motivatiebrief

Relevante werkervaring is één ding, maar dat wil niet zeggen dat je niet gemotiveerd bent om in het bedrijf aan de slag te gaan. Maak dus zeker het onderscheid met een motivatiebrief die eruit springt én waarin je duidelijk verwoordt waarom je zo graag in aanmerking wil komen voor de job. Verzwijg ook je gebrek aan werkervaring niet, dat zien ze sowieso op je cv. Toon aan dat je supergemotiveerd bent om deze jobkans met beide handen te grijpen. Voor een werkgever is de ambitie die je toont vaak belangrijker dan een sollicitant die alle gevraagde ervaring of kwalificaties heeft.

Download hier jouw motivatiebrief >
 

#2 Pimp de rubriek ervaring op je cv

Je komt natuurlijk recht van de schoolbanken, maar dat wil niet zeggen dat er op je cv geen ervaring kan prijken. Gooi al je ervaring in de strijd die relevant kan zijn voor de job. Denk hierbij aan stages, het onderwerp van je thesis, studentenjobs, vrijwilligerswerk … Zo blijft het onderdeel ervaring geen gapend gat op je cv.

Twee personen houden een sollicitatie op kantoor

#3 Verdiep je in de bedrijfscultuur

Dat je de website van het bedrijf waarvoor je solliciteert aandachtig bekijkt, is evident. Maar graaf dieper. Kom werkelijk alles te weten over wat er in het bedrijf leeft, wat hun toekomstvisie is ... en gebruik deze info in jouw motivatiebrief op maat. Zo zal de recruiter meteen zien dat je de tijd hebt genomen om het bedrijf grondig te leren kennen.

Download hier jouw motivatiebrief >

 

#4 Toon je van je leergierigste kant

Ok, je hebt misschien wel niet de gevraagde ervaring, maar dat wil niet zeggen dat je je niet kan bijscholen. Onderstreep dus dat je graag wil bijleren en geef bij voorkeur al enkele voorbeelden van opleidingen die je bereid bent te volgen. Zo onderstreep je eens te meer jouw goesting om er aan de slag te gaan.

 

#5 Vraag feedback

Wees realistisch. Niet elke sollicitatie zal meteen een schot in de roos zijn. Maar bij iedere sollicitatie krijg je meer zelfvertrouwen bij het solliciteren en krijg je inzicht in wat bedrijven jou kunnen bieden. Vraag ook steeds feedback waarom je niet in aanmerking komt. Deze feedback kun je zeker meenemen naar volgende sollicitaties toe.

Zin om jouw droomjob te pakken te krijgen? Bekijk onze vacatures en overtuig ook ons van jouw enthousiasme.

Deel via