Vrouw aan het thuiswerken met kinderen

Nu we met z’n allen genoodzaakt zijn om volledig van thuis uit te werken, blijkt dit niet altijd evident te zijn. Het combineren van een eigen zaak – waar het in deze Corona-tijden meer dan ooit alle hens aan dek is – en een gezin, valt vele ondernemers zwaar. Twee van onze eigen Brighthouse partners worden momenteel ook met deze tweestrijd geconfronteerd en steken jullie graag een hart onder de riem met een aantal praktische tips.

Leer delegeren

Hoewel we dit weleens zouden willen, kunnen we helaas niet alles zelf. De kunst zit hem in het leren delegeren van de zaken die je niet zelf hoeft te doen. Overloop daarvoor bijvoorbeeld op zondagavond je agenda voor de komende week en ga na welke to-do’s je eventueel kan delegeren naar één van je medewerkers. Ga hierbij na wat je eigen sterktes zijn en waar iemand anders misschien beter in is. Die laatste taken delegeer je vervolgens naar de geschikte medewerker. Gaat het om een structurele taak? Geef de medewerker dan de volledige verantwoordelijkheid over die taak indien mogelijk, dan is dat alvast weer een zorg minder.

Run je een eenmanszaak? Stel dan duidelijke prioriteiten in jouw to-do lijst. Je kan niet alles tegelijk. Een handige tool hierbij is timemanagement  matrix van S. Covey, waarbij je jouw taken verdeeld over twee assen: mate van dringendheid en mate van belangrijkheid. De ruimte die je door het delegeren of stellen van prioriteiten hebt vrijgemaakt - al is dat slechts een uurtje of twee - kan je nu extra aan jouw gezin besteden.

 

De tip van Virginie: “Plannen, plannen en nog eens plannen”

Ook bij ons is het soms weleens hectisch in deze periode. We zijn met z’n vieren thuis en dat is niet altijd evident. Maar planning is key! Maak dan ook samen met je partner duidelijke afspraken over wie wanneer voor de kinderen zorgt in de komende week. Zo hebben jullie beiden afgelijnde focusblokken, waarin je ongestoord kan verder werken en bepaalde blokken waarin je – zonder schuldgevoelens – tijd kan spenderen met de kinderen. Maar verlies daarbij ook elkaar niet uit het oog! Plan duidelijke gezamenlijke ontspanningsmomenten, bijvoorbeeld een “apero-moment” op vrijdagavond, samen koken ’s avonds of een gezelschapspel met het hele gezin op woensdagavond.

Extra tip: kies voor een aparte werkruimte, waar je echt alleen kan werken. Geef ook mee aan je kids dat je niet gestoord mag worden wanneer je in deze ruimte zit of hang een bordje met ‘niet storen’ wanneer je in meeting gaat.

 

De tip van Ann: “Zorg voor structuur voor je kinderen”

Ook voor de kinderen is het op dit moment een verwarrende periode. Ze krijgen opdrachten van school op afstand, ze zien hun vriendjes en vriendinnetjes niet meer, mama en papa zijn thuis maar moeten werken,… Ik zorg ervoor dat ook zij terug wat structuur in hun dag kunnen vinden, waardoor ook ikzelf meer rust en focus krijg.

Zo moeten ze elke voormiddag 2 uur aan school spenderen, bijvoorbeeld huiswerk maken of wat lezen. Daarna hebben ze de tijd voor een sportactiviteit (vb. badminton, op de trampoline spelen,…) en een recreatieve activiteit (vb. puzzelen, fotoshoot, TikTok filmpje maken,..). Ook in de namiddag krijgen ze hiervoor opnieuw de tijd. Elke dag krijgen ze ook een vast moment waarop ze even kunnen skypen met een vriendje of vriendinnetje.  ’s Avonds koken we dan allemaal samen, spelen we een spelletje of kijken we wat televisie.

Doordat zij duidelijk weten wat ze op welk moment kunnen doen, kan ikzelf veel geconcentreerder doorwerken overdag. ’s Avonds spendeer ik dan heel graag de tijd die ik daardoor heb uitgewonnen samen met hen!

 

In het kort

Dat een eigen zaak combineren met thuiswerken én kinderen niet evident is, steken we dus zeker niet onder stoelen of banken. Maar met wat planning, durf om te delegeren en structuur, zet je alvast een aantal grote stappen in de goede richting. We wensen je alle succes toe!