Man staart voor zich uit door uitstelgedrag

Leestijd: 4 min.

Als je er zelf kort over nadenkt, dan doen we het allemaal wel eens: een lastig of saai taakje even uitstellen tot morgen. Dat is ook letterlijk wat het woord uitstelgedrag of procrastinatie in het latijn betekent: uitstellen tot morgen. Iets uitstellen is van alle tijden, maar is de laatste jaren door verschillende factoren zoals meer stress of meer afleiding door sociale media nog steeds aanwezig in ons leven. Wat is de oorzaak eigenlijk van ons uitstelgedrag en hoe ga ik er het beste mee om? Enkele tips lees je hieronder. - Door Emma Debie

 

Wat is uitstelgedrag?

Het is het bewust uitstellen van taken die je toch zal moeten doen, wetende dat het je moeilijkheden of stress zal bezorgen. Je komt dus echt in een conflictsituatie met jezelf terecht en we zijn er ons ook bewust van. Je tijd is kostbaar en toch doen we de leuke, gemakkelijke of zelfs nutteloze taken eerst. Ook al is er niemand geboren met uitstelgedrag, iedereen leert het zichtzelf aan en daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn.

Ontvang meer praktische tips >

 

Verschillende oorzaken van uitstelgedrag

Ons uitstelgedrag kan door diverse zaken bepaald worden en hangt vaak af van persoon tot persoon en situatie tot situatie. In eerste instantie is het vooral belangrijk om de oorzaak van je gedrag te herkennen en te accepteren. Het sluipt vaak in je to do-lijstje binnen en weerhoudt je van je productiviteit. Neem dus af en toe eens een stapje terug en word je bewust van je uitstelgedrag.

 

Emotionele oorzaken

  • Faalangst: bij belangrijke of nieuwe taken zijn we vaak bang om het niet goed genoeg te doen of dingen te verliezen. We moeten dus uit onze comfortzone stappen. Juist die faalangst kan ons in een vicieuze cirkel brengen en continu zaken doen uitstellen.
  • Stress: door stress vermindert je focus en productiviteit. Je zit als het ware wat vast in je hoofd en komt moeilijk terug tot actie daarbuiten. Een mail beantwoorden of een kleine, administratieve taak uitvoeren lukt nog wel, maar creatieve of strategische opdrachten stel je vaker uit door stress.

Ontvang meer praktische tips >

Vrouw staart voor zich uit tijdens het werken

Praktische oorzaken

  • Gebrek aan korte termijn doelstellingen: een doel behalen die zich nog veraf bevindt is namelijk veel moeilijker dan je denkt. Door korte termijn doelen te stellen, bereik je in kleine stappen gemakkelijker die doelstelling op lange termijn. Vaak komen veel mensen anders pas in actie vlak voor hun grote deadline.
     
  • Te veel afleidingen of onderbrekingen: deze oorzaak komt de laatste jaren door sociale media en andere apps meer naar boven. We worden sneller en gemakkelijker afgeleid en verliezen onze focus. Je denkt heel snel: ‘Zo kan ik niet werken met al die afleiding…’ en dan stel je datgene wat focus vraagt maar weer uit.

Ontvang meer praktische tips >

 

Alledaagse tips om minder uit te stellen

  1. Deel je taak op in kleine taakjes en zet voor ieder stukje een deadline voorop.
  2. Begin met een gemakkelijkere taak of iets waar je goed in bent: dan ben je alvast begonnen.
  3. Zoek een ‘partner in crime’. Bespreek je vooruitgang met een collega, geef elkaar feedback en werk samen aan een doel.
  4. Sluit je even volledig af voor andere impulsen zoals mails, gsm of collega’s.
  5. Beloon jezelf als je je doelstelling hebt behaald!

Graag sluit ik deze herkenbare blog af met een heel herkenbare een quote. Mason Cooley, bekend voor zijn korte en bondige uitspraken, slaat hier ook opnieuw de nagel op de kop:
“Uitstel maakt gemakkelijke dingen moeilijk en moeilijke dingen nog moeilijker”.

Deel via