Wat is Employer Branding? De ultieme gids om te starten met Employer Branding

Employer Branding: voor sommigen is het nieuw, anderen investeren er veel middelen in. Wat zeker is, je kunt er niet meer omheen. Als je niet actief aan Employer Branding doet dan sta je als organisatie achteraan in de rij te wachten op potentiële kandidaten.
Het goede nieuws is dat Employer Branding niet moeilijk hoeft te zijn. Je moet het gewoon doen en waarmaken wat je uitstraalt als organisatie, zowel intern als extern.
In deze ultieme gids slaan we geen details over en geven we jou uitgebreide informatie over wat Employer Branding precies is. Daarnaast tonen we jou een aantal voorbeelden van best practices in het bedrijfsleven en geven je tips hoe je zelf jouw Employer Brand naar een hoger niveau kan tillen.
Wat is Employer Branding en waarom is het zo belangrijk?
Eenvoudig gezegd: Employer Branding is hoe je jouw bedrijf op de markt positioneert aan kandidaten of werkzoekenden.
Je moet het zien als dezelfde manier waarop jouw organisatie een product of dienst op de markt plaatst. Je zorgt voor aandacht door middel van reclame en campagnes om de unieke eigenschappen van jouw product aan te tonen ten opzichte van jouw concurrent. Met Employer Branding trek je medewerkers aan en behoud je medewerkers. Heb je een goede Employer Brand, dan krijg jij in ruil de ervaring, talenten en vaardigheden van nieuwe potentiële medewerkers.
Ook intern creëer je tevreden medewerkers die op hun beurt positief communiceren naar de buitenwereld toe. Daarom is jouw werkgeversmerk zo belangrijk, omdat het elkaar zowel intern als extern versterkt.
Een wereld in verandering: solliciteren vroeger en nu
Laten we even teruggaan in de tijd, pakweg dertig jaar geleden. Een aantal kandidaten zitten in een kale wachtruimte vol stress te wachten op hun sollicitatiegesprek. Ze hebben na een degelijke sollicitatiebrief een uitnodiging gekregen om zichzelf voor te stellen. Nu hopen ze dat ze kans maken op die ene job, waarvoor het bedrijf een advertentie in de krant plaatste. Er kwamen redelijk wat kandidaten op af, zonder dat het bedrijf daar echt veel moeite voor moest doen.
Fastforward naar vandaag en het lijkt alsof de bedrijfswereld op zijn kop gezet is. Een bedrijf heeft nu als cruciale taak zichzelf interessant te maken voor potentiële kandidaten. Niet noodzakelijk omgekeerd.
De wereld staat niet stil. En werknemers ook niet. Veel jonge werknemers voelen er weinig voor om zich voor een hele carrière vast te haken aan één job. Ze willen proeven van de wereld en zich ontwikkelen aan de hand van verschillende jobs.
Maar wat moet je doen als bedrijf als je een jonge rekruut voor je hebt zitten, met bakken talent en gefinetunede skills? Jezelf verkopen? Ja. Maar niet op een deur-aan-deur-manier, waarbij je een bedrijfsfolder openvouwt en even kort alle positieve punten aanstipt. Daarmee win je de war on talent niet echt. Met een uitgekiende Employer Branding-strategie wel.

Start met jouw Employer Branding-strategie in 5 stappen
Allemaal mooi die theorie maar hoe begin je daar nu in hemelsnaam aan? We hadden het er al in een eerder blogartikel over maar hieronder zijn 5 stappen die je kunt zetten om jouw strategie vorm te geven:
Stap 1: Bepaal je Employer Branding-strategie
Het is tegenstrijdig maar zet eerst een stap terug en bepaal je strategie. Stel jezelf de volgende vragen:
- Waarom bestaat jouw organisatie?
Wat is je missie voor de toekomst? Welke waarden stel je voorop?
- Waarom kiezen voor jouw organisatie?
Wat bied je sollicitanten qua loon en werkomstandigheden? Welke bedrijfscultuur heerst er?
Stap 2: Vergeet je eigen medewerkers niet
Jouw huidige werknemers hebben al gekozen voor je organisatie. Vraag hen daarom ook waarom ze voor jou gekozen hebben. Gebruik deze input in je strategie.
Stap 3: Bepaal je doelgroep
Bepaal hoe je ideale kandidaat eruitziet om een slechte match te voorkomen. Je wil toch niet dat je nieuwe werknemer na een aantal maanden zegt : ‘Sorry, dit is toch niks voor mij’ of dat jij als werkgever moet besluiten dat de kandidaat niet past in je organisatie. Denk aan volgende zaken om je doelgroep te bepalen:
- Leeftijd, locatie, ervaring, loonsverwachtingen
- Karaktereigenschappen
- Opleidingsniveau
- Welke functie zal de kandidaat uitvoeren?
Versterk je Employer Brand met Bright Potentials >
Stap 4: Communiceer je Employer Brand
Nu moet je de boodschap van je Employer Brand nog onder de aandacht brengen bij je doelgroep. Begin bij je website, zorg dat je een carrièrepagina hebt waar je kort de bedrijfscultuur schetst, zo kunnen kandidaten al meteen kennismaken met hoe het er op de werkvloer aan toe gaat.
- Getuigenissen (testimonials) van een aantal medewerkers, liefst uit verschillende afdelingen
- Zet verschillende USP’s in de kijker zoals jaarlijkse teambuildings, opleidingsmogelijkheden, etc.
- Voeg een onderdeel toe waarin alle openstaande vacatures en stages staan.
- Geen openstaande vacatures? Laat altijd een mogelijkheid open om spontaan te solliciteren.
- Vertaal de cultuur naar content, visualiseer de sfeer in het bedrijf, foto’s en video’s (bv. een aftermovie van een event).
Hier vind je een voorbeeld van een goede carrièrepagina >
Stap 5: Meet je Employer Branding-succes
Zorg dat alles wat je doet meetbaar is. Zo weet je precies welke kanalen werken en welke niet, zodat je geen tijd en energie verliest in zaken die niet werken. Voorbeelden van KPI’s waar je rekening mee kan houden:
- Aantal sollicitaties ontvangen
- Aantal bezoekers
- Hoelang blijft iemand op je website
- Interacties op sociale media (likes, opmerkingen, shares)
Download onze whitepaper Employer Branding

Whitepaper Employer Branding
Bonusstap: gebruik sociale media
Onderzoek toont aan dat innovatiewaarde, psychologische waarde, toepassingswaarde en het gebruik van sociale media een positieve relatie hebben met de bedrijfsreputatie, die op zijn beurt positief is gekoppeld aan de intentie om te solliciteren.
Zet dus in op sociale media maar weet dat niet elk kanaal geschikt is voor elke doelgroep. Je hoeft zeker niet actief te zijn op elk kanaal. Maar wanneer je een kanaal kiest, geef het dan alle aandacht. We lijsten er een paar op:
Blijft nog steeds het meest populaire kanaal. We zien de laatste jaren wel dat de demografie aan het verschuiven is. Zo is 25% van de gebruikers tussen 25 en 34 jaar oud en zijn nog maar 51% van de tienergebruikers actief terwijl dit in 2015 nog 71% was. Opvallend is dan dat 65% van de volwassen tussen 50 en 64 jaar oud dit platform gebruiken. Bepaal dus goed of jouw doelgroep hier nog actief op is.
Word wel eens het sociale media kanaal voor professionals genoemd. Op LinkedIn zitten voornamelijk gebruikers die op zoek zijn naar werk of hun professionele relaties willen versterken. Met 3,2 miljoen gebruikers in België alleen al tap je in een gigantisch netwerk waarin veel potentieel zit.
Het snelst groeiende sociale media kanaal van 2020. Het grootste gebruikerssegment van Instagram is tussen de 18 en 34 jaar oud, waardoor het een fantastisch platform is om millennials en Gen Z-kandidaten te bereiken.

Is marketing of hr verantwoordelijk voor Employer Branding?
Waarom zou je twee afdelingen apart laten werken als je ze kan laten samenwerken om tot betere resultaten te komen? We schreven hier onlangs nog een apart blogartikel over. Maar begin eerst met de sterktes van elke afdeling te gebruiken.
De taken van marketing
Gebruik marketing om je werkgeversmerk naar de buitenwereld te communiceren. Niet alleen branding is belangrijk maar ook volgende zaken horen hierbij:
- Website - Kunnen kandidaten mij vinden? Kan ik mijn sollicitaties meten?
- Social media campagnes - Vind kandidaten buiten de traditionele kanalen zoals VDAB
- Offline kanalen - Banners, brochures voor bv. jobbeurzen
De taken van hr
Hr is een belangrijke schakel om kandidaten te overtuigen. Dit start bij het schrijven van een activerende vacature. Daarnaast is hr het gezicht van het wervingsproces bij een bedrijf. De eerste indruk dat nieuwe werknemers hebben over jouw bedrijfscultuur start vaak bij hr. De verantwoordelijkheid van deze afdeling is om onderstaande zaken uit te werken:
- Uitwerken of optimaliseren van de wervingsfunnel: doelgroep bepalen, sollicitatieproces optimaliseren, etc.
- Uitschrijven van vacatures
- Rekruteren en opvolgen van kandidaten
De voordelen van Employer Branding
1. Minder verloop in jouw organisatie
Kandidaten die je via Employer Branding aanwerft zijn vaak kandidaten die 100% voor jou kiezen omdat ze zich vereenzelvigen met de waarden en uitstraling van het bedrijf. Volgens LinkedIn betekent dit een daling in personeelsverloop van maar liefst 28%.
2. Minder kosten om mensen aan te nemen
Hoe sterker jouw werkgeversmerk hoe meer potentiële kandidaten je zult aantrekken. Hierdoor zullen jouw medewerkers meer geneigd zijn om jouw organisatie aan te prijzen bij andere personen/kennissen. Dit betekent dat je minder geld zal moeten inzetten om campagnes rond naamsbekendheid op te starten aangezien jouw werknemers dit voor jou al doen.
3. Meer geloofwaardigheid bij jouw klanten
Een goed afgestemd en competent team heeft een positieve invloed op jouw klanten. Volgens een studie van Zeno koopt 80% van de klanten bij bedrijven die ze vertrouwen. Het opbouwen van de geloofwaardigheid van jouw bedrijf bij klanten start bij jouw werknemers. Investeer daarom in de juiste mensen die passen bij jouw bedrijfscultuur.
4. Sneller instroom aan kandidaten
Als kandidaten jouw bedrijf niet zien hoe kunnen ze dan solliciteren? Dus hoe beter je jouw Employer Brand positioneert en hoe zichtbaarder je bent, hoe sneller kandidaten zullen solliciteren. Wist je dat het grootste obstakel voor kandidaten is om niet te weten hoe het is om te werken voor een bedrijf. Dus maak van je bedrijfscultuur visualiseren een topprioriteit.
Versterk je Employer Brand met Bright Potentials >
2 voorbeelden van employer branding in de praktijk
Coolblue
Het bedrijf dat jaarlijks in de kijker komt door zijn ludieke acties rond Sinterklaas, Black Friday ... is daarnaast een sterk staaltje van Employer Branding. Want in hun cultuur doen ze alles ‘Met de glimlach’. Bekijk onderstaande video maar eens hoe Piet Zwart (CEO) meer uitleg geeft over zijn cultuur en waarden en hoe die op elke afdeling tot stand komen.
Torfs
Deze onderneming is niet zomaar werkgever van het jaar. Neem maar eens een kijkje op hun website en dan zie je meteen hoe een goede carrièrepagina is opgebouwd. Je vindt er onder meer getuigenissen van medewerkers maar ook een zogenaamde ‘Company Match’-tool. Deze tool stelt je een aantal vragen en berekent of jij ‘past’ (snap je hem?) in de bedrijfscultuur.

Bronnen om je nog meer te verdiepen in Employer Branding
Geprikkeld door Employer Branding en wil je jezelf nog meer verdiepen in dit onderwerp voor je aan de slag gaat? We geven hieronder enkele links naar interessante artikels die jou nog verder op weg kunnen helpen.
- 10 inspirerende voordelen van employer branding in de praktijk
- Employer Branding: employer attractiveness and the use of social media
- Boek: de strijd om talent: Employer Branding in de praktijk
- LinkedIn Talent Blog
- Employer Branding: strategy for improving employer attractiveness
Employer Branding samengevat
Het is overduidelijk. Employer Branding heeft een positieve invloed op jouw imago, zowel intern als extern. Het zorgt voor een daling in jouw aanwervingskost en meer werktevredenheid. Het visualiseren van jouw bedrijfscultuur wordt door kandidaten gezien als één van de belangrijkste criteria voor het solliciteren bij een organisatie. Zet daar dus zeker zo snel mogelijk op in.
Vergeet niet dat dit een langetermijnverhaal is waar je consistent op moet inzetten. Ben je al overtuigd om Employer Branding te implementeren maar wil je nog extra ondersteuning? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag om jouw Employer Branding-strategie uit te werken.
Versterk je Employer Brand met Bright Potentials >
Download onze whitepaper Employer Branding

Whitepaper Employer Branding