Teamrollen van Belbin actief aan het werk

Je bent een echte teamplayer. Al eens geteld hoe vaak je deze zin tegenkomt wanneer je door vacatureteksten scrolt? Spoiler: ontelbare keren! Het mag duidelijk zijn, elk bedrijf wil alleen maar teamplayers aan boord. Maar wat betekent dat dan concreet? En kan je jezelf onderscheiden als teamplayer?

 

In de huidige bedrijfswereld is samenwerken in team sowieso een must, maar dat wil niet zeggen dat iedereen op dezelfde manier een teamplayer hoeft te zijn. Een sterk team bestaat net uit verschillende persoonlijkheden die elk op een andere manier een eigen bijdrage leveren. Al een geluk dat we niet allemaal dezelfde rol vervullen in een team!

Wél belangrijk dus om te weten wat jouw meerwaarde nu juist is in zo’n team. Door even na te denken over situaties in het verleden kom je al een heel eind, maar ook onze teamrollentest helpt je op weg! Hiermee brengen we in kaart welke teamrol jij van nature uit het snelst opneemt in groep. Nieuwsgierig? Doe de test!

 

Verschillende teamrollen op de werkvloer

In totaal brengt de test 9 teamrollen in kaart naar het model van Belbin. Elk met zijn eigenheid.

 

1. Innovator

De Innovator is een teamrol dat steeds origineel uit de hoek komt en voor een creatieve aanpak gaat. Hij/zij komt tot nieuwe ideeën en vernieuwende oplossingen voor problemen, maar bouwt ook graag de ideeën van anderen om tot een eigen nieuwe en originele visie.

Hij/zij is constant op zoek naar mogelijkheden en alternatieven. Wanneer alle teamleden in eenzelfde richting kijken, durft de innovator in de andere richting kijken. Onzekerheden en veranderingen worden door de Innovator dan ook als iets positiefs en uitdagends gezien. Tweemaal hetzelfde doen? Daar zegt de Innovator liever “neen” tegen.

Ontdek welke teamrol jij opneemt >

 

2. Evaluator

De Evaluator kan omschreven worden als de analyserende, kritische geest van het team. Hij/zij kan afstand nemen om te observeren en oplossingen beoordelen. De Evaluator wikt en weegt verschillende mogelijke oorzaken en oplossingen af en zal daardoor steeds een gegronde beslissing nemen. Zo is de Evaluator een ideale adviseur in het team en een goede bemiddelaar/onderhandelaar.

Door de vele denkprocessen waarin de Evaluator verwikkeld zit, straalt hij/zij minder drive uit naar anderen in het team.

 

3. Expert

De Expert heeft zich toegewijd heeft aan een bepaald topic of aspect, waardoor hij/zij specialist is in zijn vak. Daardoor kan deze vakman deskundige kennis en vaardigheden binnenbrengen in het team. Het team heeft een expert nodig om feiten te checken en het werk naar een hoger niveau te tillen.

Hij/zij zal zich echter vaak minder thuis voelen in groep omwille van zijn specifieke expertise.  

Ontdek welke teamrol jij opneemt >

 

4. Socializer

De Socializer is de energieke netwerker en spring in ‘t veld binnen het team, die nieuwe en nuttige contacten aanbrengt. Door het bouwen van bruggen en het in aanraking komen met zeer diverse omgevingen, kan de Socializer verfissende, nieuwe ideeën oppikken. Hij kan omschreven worden als ruimdenkend en sociaal. Dit alles maakt van hem/haar ook dé geschikte persoon om ideeën te verkopen of te presenteren.

De valkuil van de Socializer is dat hij de interesse weleens durft te verliezen als het nieuwe ervan af is.

Team juichend op de werkvloer

5. Delegator

De Delegator is diegene die het werk verdeelt en delegeert. Hierdoor kan hij soms manipulatief overkomen. Hij/zij heeft een neus voor kwaliteiten en zet anderen dan ook in op hun sterktes waardoor hij het beste uit de groep haalt. De Delegator kan de grootste meerwaarde leveren in een groep waar uiteenlopende belangen en kwaliteiten moet worden samengebundeld en waar gezamenlijke doelstellingen moeten worden gecoördineerd.

Ontdek welke teamrol jij opneemt >

 

6. Teamplayer

De Teamplayer is vaak een heel gevoelig persoon die met zijn communicatieve souplesse de teamgeest weet te bevorderen. Hij/zij springt te hulp waar nodig en is meegaand wanneer er besluiten genomen worden. Ook voor de humoristische kant van de samenwerking moeten we bij de teamplayer zijn. Conflicten probeert hij/zij absoluut te voorkomen met tact en diplomatie. Zeer typerend voor de teamplayer is dat hij met iedereen overweg kan, net omdat hij ervan overtuigd is dat elke persoon een meerwaarde kan betekenen voor de hele groep.

 

7. Challenger

De Challenger is altijd enorm gedreven en een vat vol energie! Hij/zij gaat vastberaden en onbevreesd op zijn doel af, maar wanneer dit niet lukt, bestaat de kans dat hij/zij gefrustreerd en achterdochtig wordt. Realistisch en doelbewust handelen is wat voor een challenger primeert. Hierdoor is hij een echte durver. Meestal zal de challenger ook diegene zijn in het team die de doelen stelt en ook andere teamleden aanspoort om hun focus te bewaren. Als hij dat nodig acht, doet hij dat op een dwingende manier met een tikkeltje arrogantie.

Ontdek welke teamrol jij opneemt >

 

8. Perfectionist

De Perfectionist is diegene die voortdurend bezorgd is over zaken die verkeerd kunnen lopen. Hij zal dan ook alles tot in de puntjes controleren. Net door die enorme drang naar perfectie is de kwaliteit van het project altijd torenhoog. Voor de leden van de groep lijkt de perfectionist beheerst en kalm, alsof hij alles onder controle heeft, maar in realiteit ervaart hij/zij veel stress. Hij/zij verkiest zaken die reeds hun kwaliteiten hebben bewezen boven nieuwe ideeën en is een kei in timemanagement, wat de planning van de groep zeker ten goede komt.

 

9. Achiever

De Achiever is diegene die de praktische kant van het project in handen neemt en plannen omzet in actie. Deze persoon heeft vaak een sterk karakter en is zeer gedisciplineerd: eens de doelen gesteld zijn, moeten ze behaald worden. Hij/zij heeft grote behoefte aan regelmaat en vaste structuur. Wanneer het praktisch nut van een bepaald plan echter niet echt duidelijk is, zal hij/zij weinig flexibel zijn. Tot slot is de achiever een groot organisatietalent, die doelstellingen vertaalt in haalbare planningen en ook zijn/haar eigen werk altijd tot in de puntjes organiseert.

Ontdek welke teamrol jij opneemt >

 

Lees ook:

Deel via