Moeder aan het werk terwijl kind aan mouw trekt

Regelmatig verschijnen er onderzoeken rond welzijn op het werk. Meestal blijkt daaruit dat de meeste mensen best gelukkig zijn in hun job: tot 80% geeft aan dat ze happy zijn op het werk. Tegelijk betekent dat ook dat 20%, volgens sommige onderzoeken zelfs 30%, van de werknemers echter niet gelukkig zijn op het werk. Één van de factoren die daarbij naar voren komt, is de work-lifebalans die niet goed zit.

De zoektocht naar een work-lifebalans

Wat is er nodig om ons gelukkig te maken op het werk? Ook daar wordt veel onderzoek naar gedaan. Daaruit blijkt dat één van de belangrijkste factoren voor werkgeluk de jobinhoud is, maar ook de sfeer en collega’s, en het evenwicht tussen werk en privé zijn cruciaal. Geld speelt uiteraard ook mee, maar heeft een minder belangrijke rol.

De work-lifebalans is er eentje waar we allemaal naar op zoek zijn. Omdat we nu eenmaal meer zijn dan een werknemer, omdat ons gezin ook aandacht vraagt, en omdat een werk en leven uit balans kan leiden tot stress en burn-out. Een paar weetjes uit de onderzoeken over dat moeilijke evenwicht.

Breng je balans terug, contacteer een Talent Coach >

 

Geen goed evenwicht

In sommige onderzoeken geeft tot 40 procent aan niet tevreden te zijn met het evenwicht werk/leven. Dat is best veel... Daarbij geven mensen vaak aan dat het niet zozeer gaat om ‘te veel werken’, maar eerder over de controle over waar en wanneer je werkt. Overdag even naar de bank kunnen gaan of snel wat inkopen doen, lijkt misschien iets kleins, maar zulke kleine mogelijkheden spelen heel erg mee in tevredenheid over de job.

 

Verschil tussen man en vrouw

Het zijn nog altijd meer vrouwen dan mannen die aangeven dat ze meer evenwicht willen in hun werk en privé-combi. Wellicht omdat het traditionele rollenpatroon vaak nog speelt. Al is dat duidelijk wel aan het schuiven. Ook mannen zoeken meer en meer naar een goed evenwicht.

 

Millenials willen een goede work-lifebalans

Ook en vooral jongere mensen, de millennials, zijn op zoek naar balans. Het is dus niet zo dat die wens altijd samenhangt met het hebben van kinderen. Millennials beseffen zeer goed dat hun job een grote impact heeft op hun privéleven, en daarin zoeken ze een gezonde mix. Ze willen bovendien ook een maatschappelijk impact hebben. Iets dat ook samenhangt met een goede work-lifebalans.

Breng je balans terug, contacteer een Talent Coach >

 

Flexibele uren?

Een van de belangrijkste zaken die werknemers missen als het gaat om work-lifebalans, is flexibele uren. Mensen die aan flexwerk doen, dus bijvoorbeeld met glijdende uren, of zelf bepalen wanneer ze werken, zijn beduidend gelukkiger dan degenen die zich aan een rigide schema moeten houden en bijvoorbeeld nooit mogen thuiswerken.


Als werkgever bijdragen aan de work-lifebalans

De nood aan een goed evenwicht tussen werk en ‘leven’ is aanwezig bij heel veel werknemers. Als werkgever daar actief aan proberen bijdragen, is alleen maar positief. Gelukkige werknemers zijn minder ziek, meer gemotiveerd én ze zijn productiever.

Breng je balans terug, contacteer een Talent Coach >

 

Lees ook: