Vrouw wordt geïnterviewd tijdens een sollicitatiegesprek

Leestijd: 4 min.

Je krijgt het fijne nieuws dat je op gesprek mag voor de job die jou op het lijf geschreven is. Een eerste moment van euforie steekt de kop op, dat vervolgens plaatsmaakt voor lichte paniek. Een eerste indruk maak je namelijk maar één keer. Waar begin ik? En met welke zaken moet ik rekening houden? Solliciteren is en blijft een fulltime job. Daarom helpen we je graag op weg met enkele concrete tips. - Door Laura Clarysse

 

1. CV

Neem een drievoudige kopie van je cv mee. Op die manier kun je zelf meevolgen tijdens het gesprek en anticipeer je op andere mensen van het bedrijf die het interview onverwachts bijwonen.

 

2. De kleren maken de man… én de vrouw!

Door te tonen dat je veel belang hecht aan jouw outfit, geef je een verzorgde en zelfverzekerde indruk. Je potentiële toekomstige werkgever krijgt bovendien meteen de boodschap dat je deze sollicitatie heel serieus neemt.

 

3. Een goede timing is essentieel

Wees op tijd, idealiter tien minuten te vroeg. Het is een goed idee de route op voorhand al eens te bekijken zodat je weet hoelang je erover doet. Zo hoef je daar alvast niet over te stressen.

 

4. You only get one chance to make a first impression

Je voelt de zenuwen gieren door jouw lijf: de persoon met wie het gesprek zal plaatsvinden komt je begroeten. Zorg voor een eerste positieve indruk. Maak oogcontact en tover je mooiste glimlach tevoorschijn.

 

5. Een goede zelfkennis: niet enkel het begin van alle wijsheid

Een sollicitatiegesprek is en blijft jezelf verkopen. Zorg daarom dat je je goed bewust bent van je kwaliteiten en werkpunten. Zo kan je in functie van de vacature de juiste competenties in de verf zetten tijdens het gesprek.

6. Gebruik voorbeelden

Ken je sterktes en je werkpunten. Om die goed in kaart te brengen is het ideaal om te argumenteren en te verduidelijken aan de hand van situaties uit het verleden. Denk aan situaties uit een vorige functie of groepswerk tijdens je studies.

 

7. Geen woorden maar daden

Je lichaam verraadt soms meer dan je zelf beseft. Door licht voorover te buigen en regelmatig te knikken als de interviewer aan het woord is, toon je dat je aandachtig en geïnteresseerd bent.

 

8. Zorg voor structuur in je antwoorden

Blijf ter zake en draai vooral niet rond de pot. Een goed opgebouwd en kernachtig antwoord is veel krachtiger dan een lange monoloog die de essentie mist.

 

9. Een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer

Uit alles moet blijken dat het bedrijf en de vacature je enorm interesseren. Het komt dan ook vreemd over als je aan het einde van de rit geen enkele vraag hebt gesteld. De interviewer stelt vragen om te bepalen of jij de geschikte kandidaat bent. Op dezelfde manier bepaal jij aan de hand van eigen vragen of deze potentiële werkgever jou de mogelijkheden biedt waarnaar je op zoek bent. Hier kan je enkele voorbeelden terugvinden van vragen die je kan stellen.

 

10. Blijf trouw aan jezelf

Dit is misschien wel één van de moeilijkste tips. Je wilt jezelf natuurlijk verkopen tijdens een sollicitatiegesprek, maar het doel van je sollicitatie blijft dat jij een job vindt die bij je past en dat het bedrijf de juiste medewerker vindt voor de job.

Deel via