Vrouw denkt na met pen in de mond. Een notitieblok ligt op het bureau.

Het belang van een steengoede motivatiebrief kan je moeilijk onderschatten. Het is vaak het eerste contact met het bedrijf en de werkgever baseert zich erop om te beslissen of je op gesprek mag komen. We overlopen de gangbare structuur van een motivatiebrief die je als basis kan gebruiken voor jouw brief.

In de hoofding

Vermeld eerst je eigen contactgegevens en dan de contactgegevens van de werkgever. Vermeld daarbij de contactpersoon die ook in de vacature staat of de HR-manager.

Het onderwerp

Omschrijf hier kort voor welke vacature je solliciteert. In een formele context kan je hier ‘Betreft:’ gebruiken. Mag het wat informeler, dan kan je bijvoorbeeld ‘Onderwerp:’ gebruiken of gewoon de omschrijving van de vacature, zoals ‘Sollicitatie projectmanager’.

Aanspreking

In de aanspreking is ‘Geachte’ nog altijd gebruikelijk. Of het echt zo formeel moet, is afhankelijk van de sector en de functie. Belangrijk hierbij is dat je een persoonlijke aanspreking gebruikt indien mogelijk, met de correcte naam erbij dus. Door enkel ‘Geachte’ of ‘Beste’ te gebruiken, wordt je brief erg onpersoonlijk.

De brief zelf

Na deze droge info begint de eigenlijke brief. Zorg dat die helder gestructureerd is met een begin, midden en eind. Deel je brief op in alinea’s en hou het kort. Een motivatiebrief is ideaal gezien niet langer dan 1 A4, maar liefst korter.Denk zeker ook goed na over je openingszin. Die moet meteen de aandacht trekken. Probeer een sleutelwoord uit de vacature erin te gebruiken en aarzel niet om origineel uit de hoek te komen. Dit is jouw kans om ervoor te zorgen dat je lezer nieuwsgierig wordt en geïnteresseerd verder leest!

Alinea per alinea

In de volgende alinea’s is het de bedoeling dat je duidelijk maakt waarom jij de persoon bent voor de job. Omschrijf je kennis en ervaring en verwijs subtiel naar de oorspronkelijke vacature. Verwerk liefst ook heel concrete voorbeelden die aantonen dat jij echt wel die persoon bent die ze zoeken. Een volgende alinea kan dan eerder focussen op jouw persoonlijkheid en vaardigheden, zodat je de lezer alleen maar verder over de streep trekt.

Tot slot

In de laatste alinea vat je heel kort je brief samen en geef je aan dat je graag op gesprek komt. Gebruik hier gerust de vraagvorm om je lezer direct aan te spreken. Bijvoorbeeld: ‘Mag ik eens langskomen om dit verder toe te lichten?’ Sluit af met vriendelijke groeten en je naam, of ‘Hoogachtend’ als de context zeer formeel is.

Streven naar perfectie

Voor je op de send-knop klikt, lees je je brief natuurlijk nog eens grondig na. Het is een goed idee om de brief ook door iemand anders te laten nalezen op spel- en tikfouten. Onze hersenen negeren immers makkelijk de fouten die we zelf maken. Zorg voor een luchtige bladspiegel: laat bijvoorbeeld wat witruimte tussen de alinea’s en maak geen te lange zinnen. Verdeel je tekst over het blad zoals je dat zou doen in een ouderwetse brief. Het is niet meer dan logisch dat de lay-out van je brief aansluit bij de lay-out van je cv, zodat het een mooi geheel vormt.

Helemaal klaar? Versturen maar!

Deel via