Koffie laptop en een CV

Leestijd: 4 min.

Iedere zoektocht naar een nieuwe job start met een goed CV. Hiermee maak je echt een goede eerste indruk. Je CV moet vooreerst goed gestructureerd zijn en moet daarnaast ook wat in het oog springen van recruiters of HR-verantwoordelijken. Wij geven je enkele tips + een kant en klare template die je gratis kan downloaden. - Door Emma Debie

 

Hands-on tips voor een goede opmaak van jouw CV

De allereerste indruk maak je met jouw CV. Gemiddeld wordt er door recruiters 6 seconden stil gestaan bij jouw CV. Niet veel tijd dus om de ander te imponeren. Zorg er dan ook voor dat jouw CV gestructureerd is en net die informatie bevat die voor de lezer relevant is.

Eerst en vooral probeer je CV kort en krachtig te houden. Probeer alles op maximaal 1 pagina te verzamelen. Je wil ervoor zorgen dat lezers het in één oogopslag kunnen scannen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je het belangrijkste en meeste relevante naar voor moet laten komen. Je kan hiervoor sommige delen teskt van je CV in het vet zetten.

Download hier jouw CV-Template >

 

Deel jouw CV op in verschillende stukken

Als tweede is het belangrijk om je CV op te delen in verschillende categorieën. Begin met je personalia zoals naam, geboortedatum, woonplaats, contactgegevens... Daarna kan je je relevante opleidingen opsommen. Gebruik hiervoor exacte jaartallen en geef ook aan indien je de opleiding al dan niet hebt afgewerkt en hiervoor een diploma hebt behaald.

Als volgende komen jouw werkervaringen aan de beurt. Ben je net afgestudeerd? Verzamel je meest relevante studentenjobs en vernoem zeker ook je stageperiodes in deze categorie. Daarna komen je skills of vaardigheden. Denk maar aan je talen- of ICT kennis. Probeer hierin op een correcte en overzichtelijke manier aan te geven hoe goed je werkelijk in iets bent. Eerlijkheid is hierin heel erg belangrijk. Als laatste categorie kan je varia toevoegen. Hierin kan je vermelden of je een rijbewijs hebt of vanaf wanneer je beschikbaar bent. Hierin kan je ook plaats maken voor een aantal hobby’s. Vergeet er geen rekening mee te houden dat niet alle hobby’s altijd even relevant zijn.

Als derde tip is het steeds aangeraden om, zowel bij je opleidingen als bij je werkervaringen, omgekeerd chronologisch te werken. Plaats je meest recente studie of werkervaring dus steeds bovenaan.

Download hier jouw CV-Template >

 

Wel of geen foto op jouw CV?

Ten vierde dé vraag van iedere kandidaat: is een foto noodzakelijk? Daar kies je volledig zelf in. Het maakt je CV alvast een pak persoonlijker en het zorgt ook voor herkenbaarheid. Als je ervoor kiest om een foto op je CV te plaatsen, zorg er dan zeker voor dat deze professioneel en van goede kwaliteit is.

Download hier jouw CV-Template >

 

De laatste controle

Voor we afsluiten is er natuurlijk nog één gouden regel, controleer je CV op schrijf- en spellingsfouten. Laat dit altijd eens overlezen door je lief, één van je ouders of een vriend(in). Als laatste is het belangrijk dat je de laatste en afgewerkte versie van je CV opslaat in een PDF-versie. Niets is vervelender dan zinnen of afbeeldingen die verspringen in een andere Word-versie of nog erger, als je een verkeerd document bezorgd aan een potentiële werkgever. Probeer ook te letten op de titel van het document. Hou dit zo neutraal mogelijk, zoals: ‘CV Jan Janssens’ en niet: ‘CV_001 Jan 2017’. Kortom, de opmaak van je CV doe je liefst niet als je gehaast bent. Neem je tijd ervoor en zie dit echt als je visitekaartje om je ergens voor te stellen.

Deel via