Zelfkennis is het begin van alle wijsheid!

Ook al solliciteer je niet voor een commerciële functie, wanneer je binnenstapt in een sollicitatiegesprek word je geacht jezelf zo goed mogelijk te verkopen
Het is belangrijk die vaardigheden en persoonlijkheidskenmerken naar voor te brengen die voor dat specifiek bedrijf tellen. Een sollicitatiegesprek is niet eenvoudigweg "een praatje maken", 
maar een verkoopsgesprek waar je met concrete argumenten en bewijzen iemand moet overtuigen van je kennis en kunde.

Het is uiteraard niet aan te raden om jezelf voor te stellen als iemand die perfect past binnen het gewenste 'papieren' profiel en jezelf te verloochenen. 
Besef: wanneer je een masker op zet tijdens een sollicitatiegesprek, dien je dit masker op te houden voor de volledige termijn dat je bij dit bedrijf aan de slag zou zijn. Een onmogelijke opdracht.

Probeer daarom steeds trouw te blijven aan jezelf. Om dit voornemen te kunnen naleven, is het belangrijk om een goede zelfkennis te hebben. Hierbij alvast enkele tips:

  • Benadruk je sterke punten - Verkoop jezelf, maar blijf steeds eerlijk en geef geen antwoorden waarvan je denkt dat de recruiter wil horen. Probeer ook steeds je sterke punten te bekrachtigen met een voorbeeld uit je werkervaring, stage of persoonlijke leefwereld. Concrete voorbeelden zijn het hardste bewijs.
  • Wat zijn je aandachtspunten - wees niet bang om eerlijk te vertellen waar je minder goed in bent. Zolang je er maar bij vertelt dat je je er bewust van bent en hoe je hieraan werkt om dit te verbeteren. Wees ervan bewust dat een ideaal antwoord niet bestaat, dus praat de interviewer niet naar de mond.

Een techniek die kan gebruikt worden bij het brengen van een negatieve kwaliteit – of in ruimere context een negatieve boodschap – is de zogenaamde 'positieve sandwich'. Met deze techniek probeer je eerst weer te geven wat je betrachting is (positieve voornemen), vervolgens geef je aan wat je werkpunt is (negatieve punt), waarop je tenslotte verduidelijkt hoe je hieraan probeert te werken en welke evolutie je hierin gemaakt hebt (positieve afsluiter). Probeer gerust eens! 

Deel via